Gezonde tussendoortjes

Deze tussendoortjes zijn lekker en mogen elke dag.

Crispy-Eggplant-Sticks
Permalink Gallery

knapperige sticks van aubergine

knapperige sticks van aubergine

Nodig

1 aubergine

1 eetlepel olijfolie

Zout en peper

half kopje broodkruimels of paneermeel

2 eetlepels parmezaansekaas

1 losgeklopt ei (groot)

bakspray

Bereidien:

verwarm de oven voor op 220•. Vet de bakplaat in met bakspray.
Snij de aubergine in reepjes en vermeng ze met zout, peper en olijfolie. Even laten intrekken.
Vermeng de broodkruimels met de kaas. Haal de reepjes aubergine eerst door het ei en hierna door het broodkruimelmengsel.
Bak ze in 10 min goudbruin.

Laat je kinderen meehelpen met het maken van deze lekkere snack.

 

Gevuld eitje

Ingrediënten:

Gekookt ei
Paprika stukjes in de vorm van een driehoek
Yogonaise

Hoe maak je het?

Halveer de eieren
Haal het eigeel uit het ei en vermeng dit met wat yogonaise
Snij een stukje paprika in de vorm van een driehoek. Dit driehoekje is het ‘zeil’ van het ‘bootje’.
Evt. nog bestrooien met wat mild paprikapoeder.

Fruitsnoepjes

Ingredienten:
150 ml vers geperst sinaasappel- of citroensap
200 gram bevroren of vers rood fruit
6 gelatineblaadjes
Blender of staafmixer

Hoe maak je het?

Leg de gelatineblaadjes helemaal onder in koud water.
Doe het sap en het fruit in een steelpannetje en breng aan de kook.
Als het fruit zacht en heet is, pureer het fijn in een blender of met een staafmixer.
Gelatine uitknijpen en in de warme vloeistof oplossen.
Giet de vloeistof in siliconenvormpjes.
Laat afkoelen en zet de vormpjes nog even in het vriesvak (als de snoepjes goed hard zijn kan je ze gemakkelijk uit de vorm halen).

Bewaar de snoepjes goed afgesloten in de koelkast.

Yoghurt smoothie

Ingrediënten
100 g rijpe aardbeien
125 g yoghurt

Hoe maak je het?
 
Doe de aardbeien in de blender en voeg de yoghurt  toe. Mix alles tot een gladde shake.

Popcorn

Ingrediënten

olijfolie
pofmaïs
bbq kruiden of honing voor zoete popcorn

Hoe maak je het?

Neem een grote pan met dikke bodem en verwarm een flinke eetlepel olijfolie. Zorg dat de olie niet walmt, dan is de olie te heet en gaat het mis.
Voeg een klein kopje pofmaïs toe, deksel op de pan en laat het poffen van de mais beginnen. Schud de pan regelmatig.
Voeg bbq kruiden toe of voor zoete popcorn een beetje honing.

gezond tussendoortje: fruit/kokos balletjes
Permalink Gallery

zaden/kokos balletjes

zaden/kokos balletjes

Ingrediënten

200 gram dadels
50 gram havermout
50 gram pompoen pitten
50 gram zonnebloem pitten
1 eetlepel koekkruiden
1 eetlepel honing
1 eetlepel water
Geraspte kokos
2 frambozen

Hoe maak je het?
 
Rooster de zonnebloempitten en de pompoenpitten in een droge koekenpan.
Voeg alle ingrediënten (op de geraspte kokos na) in een food processor en mix het door tot dat alles goed en fijn is gemixt.
Schep het ”deeg” eruit en rol met je handen kleine balletjes van het deeg.
Rol de balletjes door de geraspte kokos.

oatmeal_cookies
Permalink Gallery

Havermout koekjes met banaan

Havermout koekjes met banaan

Ingredienten

Banaan – 1
Havermout – 50 gram
(lijnzaad) olie – 1 eetlepel

 
Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden
Pureer de banaan met een staafmixer of in de blender
Doe de gepureerde banaan, havermout en olie in een kom en roer door elkaar
Schep een eetlepel op de bakplaat en vorm er een platte koek van
Herhaal dit totdat het schaaltje leeg is.
Bak ze in de oven voor 20 tot 25 minuten en laat ze even afkoelen

Appelchips

Ingrediënten (1 pers.).
1 grote appel.kaneel.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 100/120 graden.

Was en schil de appel.
Vwerwijder het klokhuis en snij de appel in dunne plakjes. Hoe dunner hoe knapperiger.
Leg de plakjes op een plaat met bakpapier en bestrooi ze met kaneel.
Zet de oven op 100 / 120 graden en bak ze gedurende 1,5 uur tot knapperige chips. Zijn de chips knapperig? Haal ze uit de oven. Zijn ze nog niet knapperig genoeg, bak ze dan nog langer door.